A2A2 Mlieko

Návrat k pôvodnému typu mlieka

A2A2 mlieko predstavuje návrat k pôvodnej forme mlieka, ktorú pili naši predkovia. Toto mlieko obsahuje výlučne A2 beta-kazeín, proteín, ktorý sa prirodzene nachádzal v kravskom mlieku pred tisíckami rokov. V posledných rokoch sa zvýšil záujem o A2A2 mlieko, najmä kvôli jeho potenciálnym zdravotným výhodám a lepšej stráviteľnosti. Pre mnoho ľudí, ktorí pociťujú tráviace ťažkosti pri konzumácii bežného mlieka, môže byť A2A2 mlieko zdravšou alternatívou.

Rozdiel medzi A2A2 mliekom a konvenčným mliekom

A2A2 mlieko sa odlišuje od bežného mlieka prítomnosťou výlučne A2 beta-kazeínu, zatiaľ čo bežné mlieko obsahuje kombináciu A1 a A2 beta-kazeínu. Tento rozdiel má zásadný vplyv na zdravie a trávenie konzumentov.

História A2A2 mlieka

Historicky všetky kravy produkovali iba mlieko s A2 beta-kazeínom. Mutácia, ktorá spôsobila vznik A1 beta-kazeínu, sa objavila približne pred 5 000 až 10 000 rokmi v dôsledku selektívneho chovu, ktorý uprednostňoval kravy s vyššou produkciou mlieka. Dojnice s väčším nádojom boli nositeľkami A1 beta-kazeínu a ten sa stal postupom času dominantným v chovoch naprieč celým svetom. Dnes väčšina dojníc v západných krajinách produkuje mlieko, ktoré obsahuje zmes A1 a A2 beta-kazeínu s prevahou A1 beta-kazeínu.

Rozdiely na molekulárnej úrovni

Rozdiel medzi A1 a A2 beta-kazeínom spočíva v jednej aminokyseline. V reťazci 209 aminokyselín sa A1 beta-kazeín líši od A2 beta-kazeínu tým, že na pozícii 67 má histidín namiesto prolínu. Táto malá zmena spôsobuje, že A1 beta-kazeín sa trávi inak a vedie k uvoľňovaniu beta-kazomorfínu-7 (BCM7), opioidného peptidu spájaného s rôznymi zdravotnými problémami.

BCM7 a zápal tráviaceho traktu

BCM7 ovplyvňuje tráviaci systém a prispieva k jeho zápalu. Štúdie naznačujú, že BCM7 môže byť spojený s vyšším výskytom tráviacich ťažkostí, ako sú nadúvanie, kŕče a hnačka. Okrem toho môže BCM7 prispievať k vzniku srdcovo-cievnych ochorení, diabetu typu 1 a môže mať vplyv aj na neurologické ochorenia, vrátane autizmu. O negatívnych účinkoch BCM7 svedčí množstvo štúdií, ktoré skúmajú zdravotné riziká spojené s konzumáciou A1 mlieka v porovnaní s benefitmi A2 mlieka.

Naše jerseyské kravičky: História a výhody

Jerseyské kravy pochádzajú z ostrova Jersey v Anglickom kanáli a sú jedným z najstarších a najčistejších plemien na svete. Ich históriu možno vysledovať až do 18. storočia, kedy boli prvýkrát oficiálne uznané ako samostatné plemeno. Jerseyské kravy sú známe svojou vynikajúcou kvalitou mlieka s vysokým obsahom tuku.

Jerseyské kravy sú známe svojou vysokou produkciou A2 mlieka z niekoľkých dôvodov:

  1. Genetická predispozícia: Jerseyské kravy majú prirodzene vysokú prevalenciu génu, ktorý kóduje A2 beta-kazeín. Vďaka tejto genetickej predispozícii väčšina jerseyských kráv produkuje mlieko, ktoré obsahuje výlučne alebo prevažne A2 beta-kazeín, na rozdiel od mnohých iných plemien dojníc, ktoré produkujú zmes A1 a A2 beta-kazeínu.
  2. Historický výber a chov: Po stáročia boli jerseyské kravy selektívne chované pre svoje vynikajúce mliekové vlastnosti, vrátane obsahu tuku a bielkovín, čo zahŕňalo aj vyšší podiel A2 beta-kazeínu. Táto dlhodobá selekcia prispela k tomu, že dnes majú vysoké percento A2 mlieka.
  3. Čistota plemena: Jerseyské kravy sú jedným z najčistejších plemien, s minimálnym krížením s inými plemenami. Táto čistota pomohla zachovať genetické vlastnosti, ktoré podporujú produkciu A2 beta-kazeínu.
  4. Genetické testy: Všetky naše dojnice sú geneticky testované na typ beta-kazeínu A2A2 a produkujeme 100% A2A2 mlieko.

Prečo je mlieko z jerseyských kráv lepšie?

  1. Vyšší obsah tuku a bielkovín: Mlieko jerseyských kráv obsahuje viac tuku a bielkovín, čo zvyšuje jeho nutričnú hodnotu a prispieva k bohatšej chuti. Toto mlieko je ideálne na výrobu syrov, masla a ďalších mliečnych produktov.
  2. Lepšia stráviteľnosť: Vďaka prítomnosti A2 beta-kazeínu je mlieko z jerseyských kráv ľahšie stráviteľné a menej pravdepodobné, že spôsobí tráviace problémy spojené s konzumáciou bežného mlieka.
  3. Vyšší obsah vitamínov a minerálov: Mlieko jerseyských kráv je bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu A, D a kalcia, ktoré sú dôležité pre zdravé kosti a imunitný systém.

Spôsob kŕmenia našich kravičiek

Naše kravy sú kŕmené výhradne priemyselne sušenými krmovinami bez plesní a konzervantov, namiesto fermentovaných krmív ako siláž a senáž, ktoré sú základom kŕmnej zmesy konvenčne chovaných dojníc. Tento spôsob kŕmenia má niekoľko významných výhod:

  1. Absencia aflatoxínov: Fermentované krmivá často obsahujú aflatoxíny, ktoré sú toxické a môžu kontaminovať mlieko. Naše krmivo je sušené a kontrolované, aby sme zabezpečili, že neobsahuje plesne a aflatoxíny. Obsah aflatoxínov v mlieku pravidelne testujeme, aby sme mali istotu, že naše mlieko je najvyššej kvality.
  2. Nízky obsah histamínu: Mlieko od kráv kŕmených konvenčným krmivom má zvýšené hladiny histamínu, čo môže u niektorých ľudí spôsobiť alergické reakcie a iné zdravotné problémy. Naše kravy sú kŕmené krmivom, ktoré minimalizuje túto rizikovú zložku.

Zachovanie MFGN – mliečna formula tukovej globule

MFGN je kľúčová zložka mlieka, ktorá hrá dôležitú úlohu v správnom trávení mlieka a mliečnych výrobkov. MFGN obklopuje tukové globuly v mlieku a obsahuje lipidy, proteíny a glykolipidy, ktoré majú rôzne biologické funkcie.

Výhody zachovania MFGN

  1. Lepšie trávenie: MFGN pomáha emulgovať tuky v mlieku, čo zlepšuje ich trávenie a vstrebávanie v čreve.
  2. Protiinfekčné vlastnosti: MFGN obsahuje zložky, ktoré majú antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, čím prispievajú k ochrane proti infekciám.
  3. Podpora črevnej mikroflóry: Zložky MFGN podporujú zdravú črevnú mikroflóru, čo prispieva k celkovému zdraviu tráviaceho traktu.

V našich výrobných procesoch nepoužívame rotačné čerpadlá, naše výrobky neprechádzajú homogenizáciou ani pasterizáciou pri vysokých teplotách, aby sme zachovali integritu MFGN.

Výhody šetrnej pasterizácie

Naše mlieko pasterizujeme pri nízkych teplotách, čo má niekoľko výhod:

  1. Zachovanie živín: Šetrná pasterizácia pomáha zachovať vitamíny a minerály, ktoré sú degradované spracovaním pri vysokých teplotách. Naše mlieko si tak zachováva svoju prirodzenú výživovú hodnotu.
  2. Lepšia chuť: Nižšie teploty pasterizácie zachovávajú prirodzenú chuť mlieka, čím zaručujeme, že naše výrobky sú nielen zdravšie, ale aj chutnejšie.
  3. Zachovanie enzýmov: Niektoré dôležité enzýmy, ktoré sú prospešné pre trávenie, sa pri vysokých teplotách ničia. Naše šetrné spracovanie mlieka pomáha tieto enzýmy uchovať.

Nerobíme homogenizáciu a ani UHT! Prečo? Pozrime sa na negatíva:

Homogenizácia a UHT (ultra vysoká teplota) spracovanie mlieka majú niekoľko nevýhod:

  1. Homogenizácia: Tento proces rozbíja vysokým tlakom tukové globuly na menšie častice, čo mení štruktúru MFGN a ovplyvňuje trávenie tukov. Niektoré štúdie naznačujú, že homogenizácia prispieva k vzniku zápalových ochorení.
  2. UHT spracovanie: UHT mlieko je pasterizované pri veľmi vysokých teplotách, čo výrazne predlžuje jeho trvanlivosť. Tento proces však degraduje niektoré vitamíny a minerály, mení chuť mlieka a ničí prospešné enzýmy a bielkoviny.

Naše mlieko a mliečne výrobky sú spracované šetrne, aby sme zachovali všetky prospešné zložky a zabezpečili ich maximálnu výživovú hodnotu a prirodzenú chuť.

Mohlo by vás zaujímať